Big Five | The Big Five safari | Hvad er The Big Five
« Tilbage

The Big Five

Big Five er et historisk begreb der stammer fra storvildtjagt. Det omfatter de fem dyr man anså at det krævede mest mod og snilde at nedlægge: Elefant, næsehorn, bøffel, løve og leopard. Begrebet er i høj grad blevet annekteret nutidens safarier, hvor riflen er skiftet ud med et kamera og dyrene i stedet ”skydes” gennem linsen. Begrebet er meget anvendt i markedsføring af såvel naturområder som lodges og camps, der hvor ”de fem store” findes og med rimelig sandsynlighed kan ses.

Elefant:

Den afrikanske elefant er landjordens største dyr med sine op til 6,5 tons og kendes let fra den mindre indiske elefant på de store ører og den saddelformede
 ryg. Elefantflokken  ledes af den ældste hun, matriarken, og består af beslægtede hunner, ungdyr og unger. Gamle hanelefanter lever alene bortset fra når de er i brunst, hvilket hedder musth hos elefanter, hvor de opsøger parringsklare hunner i familieflokkene. De unge hanelefanter kan danne ungkarleflokke, når de har forladt familieflokkene.

 

Næsehorn:

Det mindste at de to afrikanske næsehornsarter, det sorte næsehorn, hører til de fem store i modsætning til det større hvide næsehorn. Begge er dog grå i grundfarven, selvom de oftest har farve efter hvor de mudder- eller støvbader. Det er derfor mere korrekt at kalde det sorte næsehorn for det spidssnudede (nipper blade!) og det hvide for det bredsnudede (æder græs!). Misforståelsen om farverne skulle komme fra en oversættelsesfejl fra hollandsk/afrikaans eller engelsk, hvor ordene bred og hvid let forveksles.

 

Bøffel:

Den afrikanske bøffel er et udpræget flokdyr. Under vandringer kan de ses i flokke på mere end tusind individer af blandet køn og alder, men typiske bøffelflokke er langt mindre og rummer ingen eller kun ganske få tyre, der i stedet ses mere spredt i småflokke. Bøfler findes aldrig langt fra vand. Selvom en bøffel er perfekt løvemad, kan det være forbundet med livsfare for løverne at konfrontere bøfler med de store og spidse horn, da de gerne går til modangreb. Nogle løveflokke har dog specialiseret sig i bøffeljagt.

 

Løve:

Løver lever i flok og er dermed det eneste sociale kattedyr, hvis man ser bort fra gepard-brødre, der kan holde sammen det meste af livet. De er samtidig også den eneste kat med kvast på halen. Mens hunløven faktisk er verdens største hunkat, må hanløven, trods det store hoved og den imponerende manke, afgive denne hæder til den sibiriske tiger. I nogle områder får hannerne sorte manker og i andre findes træklatrende løver, selvom de ikke er så adrætte klatrere som leoparden.

 

Leopard:

Den smukke leopard er den mest almindelige af verdens store katte og findes fra det sydligste Afrika til Fjernøsten og Sibirien. Den er samtidig ekstremt tilpasningsdygtig og forekommer i groft sagt alle miljøer, sågar i mange storbyer. Til trods herfor er den meget vanskelig at få øje på, da den er sky og sjældent bevæger sig ud i åbne områder om dagen. Den findes også i en sort version kaldet panteren, der er sjælden i Afrika, men det er samme art som den plettede, der genetisk dominerer over den sorte variant.

HAR DU SPØRGSMÅL?

Kundeservice

Email: info@safarieksperten.dk

Telefon:56 36 25 45