Få dit livs oplevelse og tag på safari i Sydafrika


Med sloganet "Hele verden i ét land" omtaler Sydafrika ofte sig selv. Det giver god mening. Landet har stegende hede somre i Kalahari-ørkenen mod nordvest til Dragens-bjergenes sneklædte tinder i den østlige del af landet. Fra fantastiske safariparker med klassisk afrikansk dyreliv og subtropiske sandstrande ved Det Indiske Ocean til hval- og hajsafari i verdensklasse langs de barske klippefyldte kyster med antarktisk påvirkning mod sydvest. Fra små traditionelle landsbyer med lerklinede og stråtækte hytter i KwaZulu Natal til den fantastisk beliggende millionby, Cape Town, med internationalt islæt samt fremragende vindistrikter og kulinariske muligheder i ”baghaven”.

Et afrikansk land på rette vej

Sydafrika er det sydlige Afrikas største land med mere end 1,2 mio. km2 og et befolkningstal tæt på 45 mio. Når det gælder økonomi, hvor landet er kontinentets eneste repræsentant i BRIKS-samarbejdet sammen med Brasilien, Rusland, Indien og Kina – verdens nye store økonomiske motorer.

Hvad skal man opleve i Sydafrika?

Ankomsten til Sydafrika sker typisk til én af landets to største byer, Johannesburg og Cape Town, der begge har store internationale lufthavne med gode forbindelser direkte til en lang række europæiske storbyer. Den største, mest berømte og mest besøgte safari-destination er Kruger Nationalpark og de private reservater vest herfor, der tilsammen danner det der kaldes Greater Kruger. Her findes overnatning for enhver smag og pengepung lige fra camping i eget telt i den offentlige del af parken til ekstremt luksuriøse camps i mindre koncessioner inde i parken eller i de vestlige private reservater. Rundt omkring i Sydafrika ligger mange private reservater i vidt forskellige naturomgivelser. Blandt disse er Phinda tæt ved Det Indiske Ocean nord for Durban, Madikwe mellem Pretoria og grænsen til Botswana samt Tswalu i Kalahari-ørkenen nord for diamanthovedstaden Kimberly nær Botswana de allerbedste. Disse reservater er store, har mange dyr, er meget professionelt drevet og så har de komfortable camps samt lodges. Cape Town kan med byens spektakulære omgivelser byde på noget helt specielt, f.eks. hval- og hajsafari samt vin og mad i verdensklasse. Byen er udgangspunkt for ture med Rovo´s Rail, der absolut aspirerer til verdens mest eksklusive togtur.

Højdepunkter i Sydafrika

 • Klassisk safari med masser af dyr samt sublim komfort og service i Greater Kruger
 • Kvalitetsbetonede og dyrerige private reservater i stort set alle dele af landet
 • Smukke Cape Town og omegn med hval- og hajsafari, samt superb vin og mad
 • Luksuriøs togtur gennem fantastiske landskaber og med indlagte safariture

Søgeresultater

Praktisk information ved rejser til Sydafrika

 

Pas & visumregler for indrejse til Sydafrika:

Ved ankomsten til Sydafrika skal du igennem paskontrol

Personalet i immigrationen taler flydende Engelsk

Regler for pas:

 • Dit pas skal være gyldigt i mindst 30 dage ud over opholdet. Har man ikke det, vil man enten blive nægtet adgang til flyet eller afvist ved ankomsten til Sydafrika
 • Dit pas skal have mindst 2 blanke sider ved siden af hinanden.
 • Hvis en forælder rejser med sine børn uden den anden forælder, skal børnene stå i den rejsende forælders pas eller have deres eget pas. Børn op til 15 år må stå i forældrenes pas, men børn over 15 år skal have deres eget pas.

Visumregler:

Der kræves ikke længere forhåndsvisum til Sydafrika, kun gyldigt pas, som skal være gældende mindst 30 dage efter man forlader Sydafrika. Man får et turistvisum i passet ved indrejsen som normalt er gyldigt i 90 dage. Hold dig opdateret med regler på udenrigsministeriets hjemmeside.

Ved rejser med børn (under 18 år) til Sydafrika:

De Sydafrikanske myndigheder har pr. 8. november 2019 underskrevet en aftale om at udenlandske børn under 18 år ikke længere skal medbringe dokumenter udover deres pas. Se yderligere oplysninger på Udenrigsministeriets hjemmeside. Læs mere her. 
Venligst bemærk! Ved uledsagede børn og plejebørn er der andre regler og de sydafrikanske myndighederne kræver dokumentation på engelsk. Kontakt os eller den sydafrikanske ambassade for nøjagtig information.  

Coronavirus/Covid-19

Klik her Coronavirus/Covid-19 Sydafrika for information fra Udenrigsministeriet
Klik her www.coronasmitte.dk vedr. rejser til udlandet 

Anbefalende vaccinationer ved rejser til Sydafrika:

Vi anbefaler at du inden afrejse vaccineres mod følgende sygdomme:

Se Seruminstituttet - rejse

 • Hepatitis A (smitsom leverbetændelse)
 • Stivkrampe/Difteri

I visse områder anbefales Malariaprofylakse (tabletterne Malarone anbefales). Kravene ændres løbende, alt efter de aktuelle forhold i landet. Kontakt derfor venligst egen læge eller Seruminstituttet i god tid inden afrejsen, for at få oplyst omfang af nødvendig forebyggende behandling.

Bemærk: Rejser du fra et land som er registreret som et gul feber område, er det påkrævet at du medbringer et certifikat på vaccination mod gul feber for indrejse til Sydafrika.

Safari Eksperten samarbejder med en række vaccinationsklinikker i Danmark, som giver 10% rabat ved vaccination hvis du oplyser at du har købt en rejse gennem os.

Se hvilke vaccinationsklinikker vi samarbejder med her.

Overstående informationer er kun vejledende, og Safari Eksperten anbefaler altid at du rådfører dig med egen læge eller vaccinationsklinik.

Du kan læse mere omkring krav til vaccinationer på www.vaccination.dk

Medicin ved rejser til Sydafrika:

Vi anbefaler at medbringe eventuel lægeordineret medicin.

Ligeledes anbefaler vi at du medbringer hovedpinepiller, diarretabletter, sololie og insektspray.

Der er velassorterede apoteker i de større byer, men naturligt nok ikke i de mindre befolkede egne, så derfor er det vigtigt at have tingene med hjemmefra.

Malariaforebyggende medicin:

Vi anbefaler at du starter en forebyggende malariabehandling før afrejse til Sydafrika, og fortsætter den under opholdet samt efter hjemkomsten. Følg venligst instruktionerne for det pågældende produkt.

Vi kan ikke anbefale produktet Lariam, da det har givet den del af vore gæster meget ubehagelige bivirkninger. Mange af vore gæster har været tilfredse med produktet Malarone, som også er bredt dækkende.

Vi anbefaler at du altid rådfører dig med egen læge eller vaccinationsklinik omkring malariaforebyggende medicin.

Rejse & afbestillingsforsikring:

Vi kan anbefale, at der tegnes såvel en afbestillings- som rejseforsikring. En afbestillingsforsikring kostar 7% af rejsens pris. Har du tegnet en afbestillingsforsikring vil du få refunderet rejsens pris af Europæiske ERV Rejseforsikring, i tilfælde af en eventuel afbestilling.
Afbestillingsforsikring skal tegnes sammen med bestilling af rejsen eller senest ved første indbetaling.

Safari Eksperten har indgået et samarbejde med Europæiske ERV, og er glade for både at kunne tilbyde dig en ideel rejseforsikring til en fornuftig pris til dækning på din ferierejse samt en afbestillingsforsikring i tilfælde af, at du må aflyse rejsen på grund af sygdom.

Ønsker du at tegne en rejse-eller afbestillingsforsikring gennem Safari Eksperten, kan du kontakte din rejsekonsulent eller kontakte vores support på telefon 56 36 25 45 eller sende en mail til info@safarieksperten.dk

Bagageregler på rejser til Sydafrika:

På vores Sydafrika rejser; det er vigtigt at bagagen har mindst én flad side og ikke har løse stropper.
Rejser man med sportstaske/rygsæk med løse stropper er det derfor vigtigt at få ”wrappet” (pakket i plastik i lufthavnen) inden check-in.
Vi kan anbefale at pakke i hård/hardcase kuffert.

Som udgangspunkt må der frit medtages 20 kg (business class dog 30 kg.) bagage pr. person samt 1 stk. håndbagage, som højst må veje 7 kg - hvis ikke andet er meddelt i din rejseplan. 
HUSK, skarpe genstande, knive, sakse m.v. må ikke forefindes i håndbagagen, men skal pakkes i den del af bagagen der checkes ind.

Pakkeliste for rejser til Sydafrika:

Begræns mængden af bagagen da der er begrænset med plads i bilerne, og der er mulighed at få vasket tøj flere gange under rejsen.

Vi anbefaler at du til safarikørslerne medbringer tøj i naturens egne farver. Det vil sige sandfarver, brunlige og grønlige nuancer.

Generelt anbefales letvægtstøj af bomuld eller lignende, som tørrer hurtigt og som kroppen kan "ånde" i. Den del af sæsonen, der strækker sig fra maj til september, falder i Sydafrikas vinterhalvår. Nat- og morgentimerne kan derfor være kølige, og det anbefales at medbringe en ekstra lun trøje/vindjakke/fleece.

Som kunde hos Safari Eksperten får du 10% rabat ved Backpackerlife (gælder ikke på deres pakketilbud). Hos Backpackerlife kan du finde en masse produkter som er relevant på din rejse. F.eks. rygsække, myggenet/myggespray, pandelamper samt meget mere. Du kan se hvad de alt tilbyder på deres hjemmeside her.

Vi anbefaler at du medbringer nedestående på din rejse:

 • 1 par gode udendørssko
 • 1 par Sandaler eller klipklapper
 • 1-2 langærmede trøjer
 • 1-2 par lange udendørsbukser (vi anbefaler zip-off bukser)
 • Shorts
 • T-shirts  / skjorter
 • Badetøj
 • Masser af strømper og undertøj
 • Bredskygget solhat / kasket
 • Solbriller
 • Myggebalsam
 • Solcreme & aftersun
 • Kamera og masser af hukommelseskort
 • Lille rygsæk som kan medbringes under safarikørslerne
 • Kuglepen
 • Rejseadapter
 • Lommelygte (med ekstra batterier)
   

Derudover anbefales det at medbringe kikkert!

7 eller 8x forstørrelse er tilstrækkelig, idet 10x forstørrelse eller mere har en tendens til at sløre billedet på grund af varmedisen. Om muligt, medbring da en kikkert pr. rejsende, der er normalt meget at bruge den til.

Valuta i Sydafrika:

Den lokale møntsort er Sydafrikanske Rand, 1 Rand er cirka 0,46 dansk krone (02.08.2019)
Det kan anbefales ved ankomst at veksle lidt kontanter til de første par dage.

Visa-dankort, Mastercard og de fleste internationale kreditkort kan anvendes på hoteller og i forretninger, dog ikke på alle safari lodges, her er rejsechecks eller US$ eller EURO at foretrække.

Hvor mange kontanter skal jeg medbringe på rejsen?:

De fleste udgifter er som regel dækket når du køber en Sydafrika rejse hos Safari Eksperten. Det er derfor meget forskelligt hvor meget du har behov for at medbringe, alt efter indholdet i dit rejseprogram samt eventuelle indkøb af souvenirs og lignende.

Du har på langt de fleste indkvarteringssteder, restauranter og butikker i Sydafrika mulighed for at betale med internationale kreditkort.

Bemærk dog at du oftest IKKE kan hæve eller veksle kontanter på indkvarteringsstederne.

Du skal medbringe nok kontanter til at kunne betale for følgende undervejs:

 • Sydafrikanske RAND til betaling af drikkepenge
 • Sydafrikanske RAND til eventuelle småfornødenheder

Der er mulighed for at hæve kontanter i de fleste større byer i Sydafrika

Hvad koster mad & drikkevarer?:

 • 12 – 15 DKK for en sodavand eller øl
 • 100 – 200 DKK for en flaske vin
 • 50 – 100 DKK for et frokostmåltid
 • 100 – 200 DKK for en 3-retters middag
   

Drikkepenge ved rejser til Sydafrika:

Rejser i udlandet og drikkepenge har desværre været tæt knyttet sammen gennem generationer. Det er et meget svært emne at rådgive om, fordi det i høj grad hænger sammen med den enkeltes tilfredshed. Men da det er et spørgsmål, som vi hele tiden får stillet er her et par tommelfingerregler.

Til deling mellem alle i ”campen” 50-80 rand pr. dag pr. gæst. Kan evt. gives åbenlyst til chefkokken, så fordeler han.
Til jeres guiden foreslår vi ZAR 50-80 pr. person per dag, hvis man er tilfreds med det han har gjort for en. Samme beløb deles blandt de øvrige ansatte i campen. Således at både kokke, tjenere, stuepiger, havefolk og vagter får en del.

På hoteller og restauranter er det normalt at give 10-15% i drikkepenge. Til piccoloer og rengøringspersonale anbefales ZAR 10-12,- om dagen. 

Vi mener ikke, at børn ifølge med voksne er omfattet af ovenstående regler om drikkepenge.

Indkøb af souvenirs i Sydafrika:

Der er gode muligheder for at gøre flotte indkøb af souvenirs til minde om en fantastisk rejse. Vareudvalget, specielt i de større byer, er meget varieret og generelt til lavere priser end i Europa. Sydafrika er bl.a. kendt for sine gode vine, diamanter og smykker samt kunsthåndværk.

Kvaliteten af produkterne er meget forskellig. Vi anbefaler derfor altid at du spørger din guide til råds, han kan vejlede dig til hvor du skal købe tingene for at få en ordentlig kvalitet.

Priserne varierer meget fra sted til sted, og det er normalt at man handler om priserne. Forsøg at få prisen forhandlet ned med 30 – 50%, så har både du og sælger gjort en god handel.

Toldfrie indkøb:

Det anbefales at foretage evt. toldfri indkøb i lufthavnen, da udvalget ombord i flyene ofte er begrænset. Spiritus er billigt i Sydafrika, undtaget er fransk cognac.

Internet & mobiltelefoni i Sydafrika:

Mobildækningen i Sydafrika er god i langt de fleste områder.

Bemærk dog at det er meget dyrt at benytte din danske telefon i Sydafrika. Såfremt du har behov for at benytte din telefon til opkald, data eller lignende under dit ophold i Sydafrika, anbefaler vi at købe et simkort ved ankomsten til lufthavnen.

Langt de fleste indkvarteringssteder i Sydafrika har WIFI med en god forbindelse.

Elektricitet i Sydafrika:

Lodges og camps i Sydafrika bruger trebenede stik, som er anderledes fra vores. Vi anbefaler derfor at du medbringer en rejseadapter hjemmefra.

De fleste indkvarteringssteder har adapterer i receptionen som kan lejes eller lånes, hvis ikke du har medbragt en hjemmefra.

Tidsforskel i Sydafrika:

I vor sommer har Sydafrika samme tid.
I vor vinter er Sydafrika en time foran.

Rejsepapirer:

Flybilletter og rejseplan tilsendes ca. 10 dage før afrejsen.

Indemnity Form:

Skal man på foto-safari, er det almindeligt, at man bliver bedt om at underskrive en formular (Indemnity Form) ved ankomst. I korte træk skriver man under på, at man er bekendt med, at man befinder sig i et område, hvor der er vilde dyr, og at dette sker på eget ansvar og at man ikke kan drage safarifirmaet eller dets ansatte til ansvar, hvis uheldet skulle være ude.

Kørekort:

Rejsende til Sydafrika, som ønsker at leje en bil, skal være i besiddelse af et internationalt kørekort. Det internationale kørekort skal anskaffes hos den pågældende kommune/borgerservice – husk at medbringe kørekort samt et pasfoto. Det internationale kørekort koster 25 kr.

Billeder:

Vi er også meget interesseret i at modtage billeder fra vore kunder, og disse vil evt. blive brugt i forbindelse med tilbudsmateriale og vort årlige katalog, som udkommer sidst på året. Vi vil meget gerne have billederne tilsendt hurtigst mulig efter hjemkomsten. Hvis et eller flere billeder kommer i kataloget, får du kr. 500,- på et tilgodebevis, som kan bruges på den næste rejse.

Evt. misforståelser/nødtelefon:

Skulle der under opholdet, mod forventning, opstå misforståelser: problemer af den ene eller anden karakter, som du ikke mener selv at kunne løse, kan vi kontaktes i kontortiden (mandag-fredag 8.30-17.00) pr. tlf. (+45) 56 36 25 45 el. fax. (+45) 62 20 25 42, eller på mobil nr. (+45) 30 26 25 40, som er åben 24 timer i døgnet. Vor mobiltelefon er beregnet til nødsituationer, hvorfor vi beder om, at den kun bruges i en sådan, så dem der skulle have brug for hjælp også kan få det.

Det er for sent at rette evt. misforståelser eller fejl efter hjemkomsten. Derfor gør vi opmærksom på, at det er uhyre vigtigt, straks at underrette os, hvis der opstår uløselige problemer. Kun i tilfælde, hvor vi har været underrettet, vil en sådan klage blive behandlet.

Hjemkomsten:

Vi er altid glade for at høre ”sidste nyt derudefra” efter hjemkomsten. Det er af største vigtighed, for at vi løbende kan følge med i, hvad der sker "derude". Derigennem kan vi udvikle og evt. forbedre vore rejsemål. Derfor - hvad enten det er ris eller ros til os – hører vi meget gerne om det.

Vi håber, at ovenstående giver svar på alle de spørgsmål, der naturligt er før afrejsen. Skulle der være ubesvarede spørgsmål, må du ikke tøve med at kontakte os - vort arbejde er i første række at betjene vore kunder.

Naturligvis er Safari Eksperten medlem af Danmarks rejsebureauforening, rejsegarantifonden og pakkerejseankenævnet.

Seværdigheder

Dyrelivet i Sydafrika

Højdepunkter:

 • Big Five: Elefant, næsehorn (både sorte og hvide), bøffel, løve og leopard mod nordøst
 • Gode bestande af f.eks. flodhest, giraf, zebra, gepard, hyæne og vildhund mange steder
 • Meget rigt fugleliv i et stort udvalg af nationalparker og private reservater, bl.a. mange malariafri
 • Kalahariørkenen med mange rovdyr og –fugle, samt specialiteter som springbuck og gemsbok
 • Fremragende hval- og delfinsafari langs Det Indiske Ocean og Atlanterhavet mod syd
 • Sydkysten i særklasse på verdensplan når det gælder chancen for at se den store hvidhaj

Sydafrika er et af kontinentets største lande og vel nok det mest varierede når det gælder klima, natur og vegetation, og har derfor også meget varieret dyreliv. Fra ”det klassiske Afrika” mod nordøst, især i og omkring Kruger nationalparken, via Kalaharis ørkenlandskaber mod nordvest og til sydkystens mere kølige og barske klima og helt særegne natur langs Det Indiske Ocean og Atlanterhavet byder landet på stor mangfoldighed af dyr.

Kryger nationalparken i landets nordøstlige hjørne, og den lange række private reservater på vestsiden af denne, hvoraf flertallet efterhånden er åbne ind mod Kruger og deler dyreliv med denne, må regnes som en af kontinentets helt store attraktioner når det gælder storvildt. Området er ikke mindst kendt for at være blandt de bedste steder at se de berømte ”Big Five”, nemlig elefant, næsehorn (både det hvide og det sorte), bøffel, løve og leopard, men rummer også en fin bestand af mange af de andre store klassiske savannedyr, f.eks. flodhest, giraf, zebra, gepard, hyæne og afrikansk vildhund, samt et fantastisk fugleliv. De samme dyr kan ses i en lang række mindre nationalparker og private reservater mod nord og nordøst, og en del af disse ligger i områder der er fri for malaria.

I den nordvestlige del af Sydafrika deles Kalahariørkenen med nabolandene Botswana og Namibia. Her er naturen selvsagt mere tør og domineres i store områder af sand og klitter med sparsom vegetation. Alligevel findes der gode bestande af løver, leoparder, geparder og hyæner, der nyder godt af de mange specielle ørkentilpassede dyr som f.eks. springbuck og gemsbok, og især rovfugle er der mange af.

Langs Sydafrikas sydkyst, hvor Det Indiske Ocean og Atlanterhavet mødes, er strækningen mellem Cape Town og Port Elizabeth den mest besøgte. Her er vegetationen helt enestående og findes ikke tilsvarende noget sted på jorden. Mængden af storvildt er begrænset, men her findes en række sjældenheder som f.eks. den lille Kap bjergzebra og den smukke bontebok, samt et imponerende fugleliv, hvor bestanden af afrikanske brillepingviner nok er overraskende for mange. Når det gælder dyrelivet er sydkysten dog nok mest kendt for livet i havet. Det er blandt verdens bedste lokaliteter at se delfiner, hvaler og imponerende havfugle som f.eks. albatrosser, og i særklasse, hvis man vil se en af oceanets ultimative jægere, den store hvide haj.

HAR DU SPØRGSMÅL?

Linda Bertelsen

Telefon: 63 21 43 04

Ulla Fregerslev

Telefon: 63 21 43 02

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

 • Tilbud på safarirejser
 • Afbudsrejser
 • Vores Diamant-bog som PDF
 • Safari-historier, video, konkurrencer m.m