Fotosafari - Hvilket udstyr skal du bruge?

Til safari anbefaler vi, at du køber et spejlrefleks (D-SLR) kamera. Et D-SLR kamera har følgende fordele over et almindeligt kamera:

 • God batterilevetid med genopladeligt Li-batteri
 • En søger som du kan kigge igennem
 • Generelt den bedste billedkvalitet
 • Mulighed for tilpasning gennem objektiv-skifte

Stort set alle de spejlreflekskameraerer du kan købe i dag, kommer med et Li-batteri. Disse batterier vil give dig op imod 7-8 timers brug, på en enkelt opladning. Det er en stor fordel, når du er ude på safari, og ikke har mulighed for at oplade dit batteri. En anden fordel ved et spejlreflekskamera er, at de alle er udstyret med en søger, altså en hul som du kan kigge igennem, når du tager billedet. Det er en stor fordel, når den skarpe eftermiddagssol melder sig, og digitale skærme bliver svære at se.

Spejlreflekskamera giver normalt også den bedste billedkvalitet, og så er det en fordel, at du kan udskifte objektivet på vejen, så du kan tilpasse det omgivelserne.

Canon eller Nikon?

Et af vor tids største spørgsmål, blandt kameraentusiaster er, om man skal købe Canon eller Nikon. Canon og Nikon er de to største producenter af spejlreflekskameraer, og tilbyder begge et bredt udvalg af objektiver til både forbrugere og professionelle.

Vi anbefaler derfor, at du som udgangspunkt køber et af disse. Om det skal være Canon eller Nikon er op til dig, og vi anbefaler at du prøver kameraerne i en butik, da de betjenes en smule forskelligt.

Find det rigtige objektiv til din fotosafari

Et objektiv bestemmer groft sagt, hvor tæt du kommer på motivet, når du kigger ind gennem kameraet. Til en safari anbefaler vi, at du både kigger på et all-round objektiv og et objektiv specifikt til fotosafari.

Når du kigger på objektiver, skal du først og fremmest kigge på brændvidden. Brændvidden er et udtryk for, hvor tæt du kommer på motivet, når du bruger objektivet. Et objektiv med en lav brændvidde (f.eks. 24mm) kaldes et vidvinkelobjektiv. Et sådant objektiv vil være godt til landskaber, da det vil give dig muligheden for at få det hele med. Et objektiv med en brændvidde på 200 mm kaldes et teleobjektiv, og vil bringe dig helt tæt på motivet. Et objektivs brændvidde benævnes i millimeter, og står typisk som “mm”. Som udgangspunkt kan du tænke på, at dit øje ser med en “brændvidde” på 50 mm.

Et objektiv kan have enten fast eller variabel brændvidde.

Et objektiv med fast brændvidde som f. eks. et 200mm, betyder at objektivet ikke kan zoome. Et objektiv med variabel brændvidde f.eks. 18-55 mm betyder, at du kan zoome mellem brændvidderne 18 og 55 mm.

Lad dig ikke snyde af sælgerne

Hvor mange gange zoom et objektiv har, bestemmes af forskellen mellem den laveste og højeste brændvidde objektivet har.

 • Et objektiv med en fast brændvidde på 200 mm, vil have 0x zoom.
 • Et objektiv med en brændvidde på 24-105 mm, vil have 105/24 = 4.3x zoom.

Objektivet med den faste brændvidde på 200 mm, vil dog få dig næsten dobbelt så tæt på motivet, som objektivet med brændvidden på 24-105 mm. Du skal derfor ikke lade dig snyde, hvis en sælger prøver at sælge dig et objektiv med 8x zoom til din safari.

Vær opmærksom på sensorstørrelsen

En anden faktor der afgør, hvor tæt du vil komme på motivet, er størrelsen af sensoren i kameraet. Indenfor spejlreflekskameraer benytter man typisk to forskellige størrelser af sensor.

 • Professionelle kameraer har en full-frame sensor (F.eks. Canon 5D mark III eller Nikon D800)

 • Forbruger kameraer har en APS-C sensor (F.eks. Canon 700D eller Nikon D3300)

Til forbrugerkameraer med APS-C sensor kan man hos både Canon og Nikon få billigere objektiver, der kun kan bruges på APS-C kamera.

 • Canon kalder disse objektiver for EF-S
 • Nikon kalder disse objektiver for DX

Ulempen ved disse er, at de kun kan bruges til kamera med APS-C sensor og altså ikke til full-frame kamera. Omvendt kan man godt bruge full-frame objektiver til kamera med APS-C sensor. På grund af forskellen i sensorstørrelse, vil du kunne komme tættere på motivet, ved at bruge et kamera med en APS-C sensor. Der er her tale om en forstørrelse på ca. 1.5x

 • Et objektiv med en brændvidde på 100 mm vil svare til 100 mm på et full-frame kamera.
 • Et objektiv med en brændvidde på 100 mm vil svare til 150 mm på et APS-C kamera.

Vi anbefaler at du medbringer et all-round objektiv til fotografering af landskaber, personer og byer og et objektiv udelukkende til fotografering af dyr på din foto-safari.

Vi anbefaler

Her er vores liste over anbefalinger til køb af kamera. Bemærk at modellerne ofte bliver udskiftet, og at vi derfor anbefaler, at du tjekker producentens hjemmeside, inden du køber.

Til Nikon anbefaler vi

Kamera: D3300, D5300 eller D7100 (Alle forbrugerkamera med APS-C sensor)

Hertil anbefaler vi følgende Nikon objektiver

 • All-round: Nikon AF-S DX VR 18/55 f/3.5-5.6G (Ca. 1000 kr. (følger ofte med kameraet))
 • Foto-safari: Nikon AF-S DX VR 55-300 f/4.5-5.6G ED (Ca. 2200 kr.)

Til Canon anbefaler vi

Kamera: 700D, 70D 7D (Alle forbrugerkamera med APS-C sensor)

Hertil anbefaler vi følgende Canon objektiver

 • All-round: Canon EF-S 18-55 f/3.5-5.6 IS II (Ca. 1400 kr. (følger ofte med kameraet))
 • Foto-safari: Canon EF-S 55-250 f/4-5.6 II IS (Ca. 1800 kr.)

Afsluttende skal du huske også at medbringe en oplader, som passer til stikkene. Vi anbefaler også, at du skifter objektiverne på dit kamera indenfor, inden at du begiver dig på safari. Afrika har meget fint sand, som hurtigt kan komme ind i dit kamera, hvis du skifter det udendørs.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

 • Tilbud på safarirejser
 • Afbudsrejser
 • Vores Diamant-bog som PDF
 • Safari-historier, video, konkurrencer m.m