En smeltedigel af storslået natur, rigt dyreliv og enestående kultur


Med et areal på mere end 3 mio. km2 er Indien et gigantisk land. Det er samtidig er verdens næstmest folkerige nation med godt 1,3 mia. indbyggere. Den indiske halvø, som primært udgøres af Indien, betragtes da også af mange som et sub-kontinent i sig selv. Som rejsedestination er Indien ubetinget mest kendt for den spændende og farverige kultur og ikke mindst for mange verdenskendte historiske bygninger som f.eks. Taj Mahal. Det store flertal af turisterne, som besøger landet, har da også kultur som det primære indhold af rejseprogrammet, mens ganske få bruger tid på Indiens fantastiske natur, hvilket er synd. Som safarieksperter har vi valgt at fokusere på landets enestående dyreliv, men inkluderer selvfølgeligt et besøg til nogle af de største kulturattraktioner, som naturligt ligger på ruten for vores programmer.

Landet med Junglebogen og Rikki-Tikki-Tavi

I området omkring byen Nagpur i det centrale Indien, der var Kiplings hjemegn og inspirationskilde til Junglebogen, findes flertallet af Indiens allerbedste ”tiger-parker”, f.eks. Bandhavgarh, Kanha, Pench og Tadoba, mens Ranthambore ligger lidt længere mod vest. Alle har tillige en god bestand af læbebjørne samt af leoparder. De rummer selvfølgelig også mange byttedyr for de store rovdyr, f.eks. hjorte og vildsvin, og har desuden et fantastisk fugleliv. Mod nord på de store flodsletter for foden af Himalaya-bjergene findes flere fantastiske nationalparker, hvoraf Kaziranga længst mod øst har en fin bestand af både asiatiske elefanter, indiske næsehorn og vandbøfler. Kulturen samt naturen her med gibbonaber og mange spektakulære fugle viser tydeligt, at dette område er tæt på Fjernøsten. I det vestlige Indien, bl.a. omkring Gir nationalparken er miljøet mere tørt, og dyrelivet helt anderledes. Asiatiske løver, leoparder, hyæner, ulve og ræve dominerer blandt rovdyrene, mens flere arter af antiloper er vigtige byttedyr. I de mere åbne landskaber mod vest er de mange fugle lette at se, ikke mindst rovfuglene.

En moderne infrastruktur

Der er gode flyforbindelser fra Danmark til mere end ti af Indiens storbyer. Landet har samtidig et yderst veludviklet rutenet, når det gælder såvel indenrigsfly som tog. Da priserne på disse er meget rimelige, overkommes de ofte store afstande mellem landets natur- og kulturattraktioner let. Mellem nærliggende destinationer foregår transporten dog oftest med bil, hvor vi fra Safari Eksperten udelukkende bruger nyere biler med aircondition samt rutinerede chauffører.

Klimaet i Indien

Overordnet set er klimaet i Indien køligst i vintermånederne november til februar, hvor naturen er smukkest og mest frodig. Fra marts til juni tiltager varmen og klimaet bliver meget tørt. I denne periode visner vegetationen hen. Da de fleste vandhuller og mange små vandløb samtidig tørrer ud, er det den bedste årstid for at se mange dyr omkring de få tilbageværende vandressourcer. Fra juni til september falder temperaturen lidt på grund af monsunregnen, men fugtigheden stiger. I denne periode er mange nationalparker lukkede på grund af den kraftige regn og genåbner først mellem 1. oktober og 1. november, når de små grusveje i parkerne igen bliver farbare.

Højdepunkter i Indien

  • Parkerne i det centrale Indien – det absolut bedste sted at se Indiens ikon-dyr, tigeren
  • Det nordøstlige Indien med bl.a. elefanter, næsehorn, vandbøfler og gibboner
  • Det nordvestlige Indien, hvor asiatiske løver, leoparder, hyæner, ulve og antiloper holder til
  • Kulturskatte i verdensklasse overalt i landet, f.eks. smukke Taj Mahal

Søgeresultater

Dyrelivet i Indien

 

Variationen i natur og dermed i dyreliv er imponerende i Indien. Antallet af lande på verdensplan som kan måle sig kan tælles på én hånd, hvis der da overhovedet er nogen der kan! Fra Himalayas mere end 8.000 meter høje sne- og isklædte bjerge mod nord til det tropiske sydlige Indien, fra den vestlige del af landets varme og tørre klima med ørkener til de frodige østlige delstater, der grænser op mod Burma – hvad mere kan man næsten forestille sig.

I Indien kan man se landets svar på de berømte ”Big Five”, der er et gammelt udtryk som storvildtsjægerne brugte om afrikansk elefant, sort næsehorn, afrikansk bøffel, løve og leopard i Afrika. Her er det blot oversat til asiatisk elefant, indisk næsehorn, vandbøffel, tiger og leopard. Den indiske elefant ses bedst i nationalparkerne mod nord og nordøst samt mod sydvest, mens det indiske næsehorn er sjældent og kun ses i ganske få parker mod nord og nordøst. Vandbøfler ses overalt i Indien som trækdyr, men disse er domesticerede gennem århundreder og noget mindre. Skal man se ægte vilde vandbøfler skal man til et par parker mod nordøst. Tigeren findes i en del nationalparker overalt i landet, men ses bedst i en håndfuld parker i det centrale Indien, hvor de har vænnet sig til safarituristernes tilstedeværelse og ikke er sky. Leoparden er ret almindelig og vidt udbredt overalt i landet, men den er meget sky og ses bedst i en enkelt park mod vest og et par af det centrale Indiens nationalparker.

Der findes en række andre spektakulære rovdyr på det indiske subkontinent, f.eks. læbebjørn, ulv, asiatisk vild hund (også kaldet dhole), sjakal, stribet hyæne og desmerdyr for blot at nævne nogle af de mest markante – og så rummer det vestlige Indien den sidste bestand af de sjældne asiatiske løver. Med så mange rovdyr er der selvsagt et godt udbud af byttedyr. Her dominerer forskellige arter af hjorte, hvor især den store sambarhjort og den smukt plettede axishjort er vidt udbredte. På menuen for de store rovdyr findes også antiloper, repræsenteret af bl.a. den store nilgai og den graciøse hjorteantilope, samt vildsvin og den gigantiske gaur okse, der kan blive over 2 meter høj og veje mere end 1 ton.

Overalt i Indien ses der aber, hvor forskellige arter af makak og langur aber er talrige, sågar i mange byer. Mod øst finder man den absolut vestligste udbredelse af de fortrinligt træklatrende gibbonaber. Er man heldig kan den sjældne Ganges delfin ses i de store floder mod nord, mens flere arter af krokodiller og pytoner kan ses i og omkring vandhuller og floder overalt i landet.

Fuglelivet er meget rigt og varieret med mange imponerende og farverige arter. Den fantastiske påfugl har sin oprindelse i den indiske halvøs skove og ses ofte, ligesom man også hyppigt støder på noget der ligner danske landhøns. Det er tamhønsenes ”forfader” bankiva hønen, der unægtelig også lyder ganske genkendelig, når den giver lyd i junglen. Desuden ses mange arter af farvestrålende parakitter, et stort udvalg af rovfugle og imponerende næsehornsfugle for blot at nævne nogle få eksempler.

Ønsker man at prøve at finde nogle af Indiens og verdens allermest sjældne og specielle dyr som f.eks. rød panda, sneleopard, træleopard, yak okser og vildæsler arrangerer vi gerne specialture for dette.

HAR DU SPØRGSMÅL?

Ulla Fregerslev

Telefon: 63 21 43 02

Tina Jeppesen

Telefon: 56 36 25 45

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m