Et billede er bedre end en bøde

For at beskytte vores natur og planteproduktion har EU kommissionen og Miljø- og Fødevareministeriet - Landbrugsstyrelsen indført regler om import af frugter, grønsager, planter, blomster, frø og plantedele til EU. Denne skal sikre at uhensigtsmæssige og invasive plantesygdomme kommer ind i EU og Danmark.

Det er derfor vigtigt at være opmærksom på hvilke frugter og planter man kan indføre i Danmark uden plantesundhedscertifikatet og hvilke der kræver certifikatet og måske endda mere. De meste gængse frugter og planter som er tilladt at indføre i landet uden et plantesundhedscertifikat, er bananer, kokosnødder, dadler, ananas og durianfrugter. Ved alle andre planter, frugter osv. er det vigtigt at dobbelt tjekke om det er nødvendigt med et certifikat og hvis det er så anskaffe det fra plantesundhedsmyndighederne i det pågældende land inden afrejse derfra.

Nogle planter og blomster er yderligere omfattet af CITES reglerne som så yderligere kræver en eksporterings- og importerklæring.

Folder fra Landbrugsstyrelsen

Det kan derfor være en god ide at overveje om man virkelig gerne vil have den frugt med hjem eller om den smukke blomst er bøvlet værd. I mange tilfælde kan minderne ved et billede være lige så dyrebare og meget lettere at komme igennem tolden med.

 

Links til yderligere information kan findes herunder:

Folder med hurtigt overblik over reglerne her. 
https://lbst.dk/fileadmin/user_upload/NaturErhverv/Filer/Virksomheder/Gartneri/Ny_plantesundhedslovgivning/Rejseregler_Planter-Biosikkerhed_2022.pdf

Landbrugsstyrelsens FAQ for importregler for private her.
https://lbst.dk/virksomheder/import-og-eksport/import-ind-i-eu-plantesundhed-handelsnormer-og-cites/faq-importregler-for-private/

 

Plakat fra Europakommissionen

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m