Lidt om vandstanden i Victoria Falls

Lidt om vandstanden i Victoria Falls

Måske har du bidt mærke i, at der i aviser og på sociale medier de sidste par måneder har floreret billeder fra Victoria Falls afbilledet trist og så godt som udtørret. Flere kilder skriver, at klimaforandringerne er skyld i dette triste syn, men hvad kan man egentlig konkludere? I dette blogindlæg vil vi kigge nærmere på historie og videnskabelige fakta, der kan gøre os klogere.

Billede: Til venstre ses Victoria Falls i tørkeperioden. Til højre er vandstanden stigende hen mod april. 

Victoria Falls, der løber på grænsen mellem Zimbabwe og Zambia, er verdenskendt for det spektakulære, næsten magiske syn, der møder stedets besøgende. Med et fald på 128 meter fra det højeste punkt og en bredte på 1,7 kilometer betragtes Victoria Falls som verdens største, og larmen fra det brusende vand kan høres på en afstand på op mod 40 kilometer. Blandt lokale omtales det som Mosi-o-Tunya ”The Smoke that Thunders”, og går vi et par århundreder tilbage i tiden, frygtede mange afrikanske stammer kræfterne fra det imponerende vandfald. Denne frygt har dog ændret sig til beundring, og i dag har seværdigheden cirka en million besøgende årligt.

Som så mange andre naturfænomener er Victoria Falls påvirket af årstidernes lunefulde omskiftelighed. Når vandmængderne er på sit højeste omkring april, styrter hele 320 millioner liter vand ned i dybet hvert minut. Omvendt er perioden omkring oktober og november det tørreste tidspunkt, og derfor er de nyeste billeder af det stort set udtørrede Victoria Falls ikke noget nyt syn. Vandmængderne i Victoria Falls har altid varieret stort henover året, mens den laveste vandstrømning blev målt i 1995-96.

Kilde: Zambezi River Authority

Kilde: Zambezi River Authority

Dermed peger det på, at dette år ikke er noget betydeligt faretruende. Grafen viser vandstanden helt tilbage til 1977/78, og målingerne fra i år ligger på nuværende tidspunkt kun en smule under gennemsnittet. Ifølge flere lokale medier er vandmængderne lavere end normalt på grund af, at en tørkeperiode har sat ind samtidig med lavsæsonen. Hvorvidt den lave mængde af regn skyldes klimaforandringer, er svært at fastslå. Dog var vandstandens stigning i december 2019 højere end det forgangne år, og således ser det ikke ud til, at tilstanden i Victoria Falls er problematisk. Der er altså ingen grund til at afholde sig fra et besøge det mægtige vandfald.

Victoria Falls er udgangspunkt for en lang række aktiviteter som bl.a. bungeejumping, en tur i helikopter eller små, åbne fly, en dukkert i Devil’s pool eller en gåtur i den lille regnskov, som ligger op ad floden. Regnskoven stortrives takket være den vandtåge, som stammer fra vandfaldet, og her lever bavianer, marekatte og store næsehornsfugle. Vil du se flere dyr, kan du i de nærliggende nationalparker Victoria Falls, Zambezi og Hwange opleve bl.a. elefanter, bøfler, impalaer, vortesvin, giraffer og zebraer. I Hwange kan du endda møde The Big Five.

Flere af vores rejser inkluderer et besøg til Victoria Falls, og du kan se mulighederne her (nederst på siden). Vi har selvfølgelig også mulighed for at skræddersy en rejse, som er tilpasset dine ønsker. En ting er sikkert: Et besøg til Victoria Falls er en van(d)vittig oplevelse, du ikke glemmer!

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m