Safari Eksperten | Hvornår er det bedst at tage på safari i Afrika?

Hvornår er det bedst at tage på safari i Afrika?

Skrevet d. 25/9-2019

Store afstande betyder store forskelle

Safarirejsen er en ferieform, der kan praktiseres året rundt, og afrikanske dyr kender (heldigvis) ikke til rejsebranchens skelnen mellem høj- og lavsæson. Dog er der tidspunkter af året, hvor klimaet er mest optimalt, og muligheden for at opleve bestemte dyr er størst. Overvejer du at tage med os på safari, får du her et overblik over, hvornår det er bedst på vores destinationer i Afrika.

Safari Eksperten tilbyder safarirejser til Uganda, Kenya, Tanzania, Zimbabwe, Botswana, Namibia, og Sydafrika. Store afstande mellem landene betyder, at det er meget forskelligt, hvornår de er bedst at besøge for at tage på safari. Derudover er flere af disse lande enorme (på størrelse med eksempelvis Frankrig og Spanien), og derfor kan vejret variere alt efter hvor i landet, du rejser til. Tommelfingerreglen er dog, at de tørre måneder er det bedste rejsetidspunkt for safari i Afrika, da dyrene i tørre perioder vandrer for at søge efter vand, og du på den måde har chance for at se flest dyr. Vælger du at rejse under regntid, vil du stadig møde dyr og samtidig have den fordel at dele savannen med færre turister.

Uganda

Vil du til Uganda for at se gorillaer på tæt hold, er januar og februar et godt tidspunkt at rejse på. I Ugandas sydlige egne kan du på dette tidspunkt forvente en temperatur på under 30 grader, og i de nordlige egne sniger temperaturen sig lidt højere op. Dog er juni til august det mest optimale tidspunkt at tage på vandring i bjergene og riverrafte. I marts til maj og i november vil du opleve særligt meget regn og dermed også en del myg og andre insekter.

Kenya

Landskabet i Kenya er utrolig varierende. Landet er tørrest i januar til marts og juli til oktober, og her gør manglen på græs og løv dyrene mere synlige, også fordi de ofte samles ved vandhullerne. Ønsker du at opleve Kenyas særlige fugleliv, er oktober og november det bedste tidspunkt at se disse ved landets søer. Den store dyrevandring i Masai-Mara-området, hvor cirka 1,5 million gnuer og 250.000 zebraer vandrer i flok, kan opleves fra august til oktober. De seneste års ændringer i klimaet betyder dog, at vejret er blevet mere uforudsigeligt, og der er således ingen garanti for at vejret holder tørt. I november forekommer en lille regntid, mens en større regntid sker i april og maj, hvor en del camps og lodges holder lukket. Regntiden sikrer et utrolig frodigt og smukt landskab, og det er samtidig muligt at rejse til en favorabel pris på dette tidspunkt.

Tanzania

Ligesom Kenya har Tanzania en varieret natur og endeløse savanner at opleve. Det er en særlig safaridestination i februar og marts, fordi du her får den store mulighed for at se zebraerne og gnuernes nyfødte føl i det sydlige Serengeti. Den sparsomme vegetation i juni til september gør det dog nemmere at få øje på dyrene. Fra juni til december kan du samtidig opleve vandringen af de store dyreflokke i Serengeti. Regntiden er ligesom i Kenya fordelt over de samme to perioder. Det er også muligt at tage på badeferie på Zanzibar, hvor der er varmest i december til marts. På dette tidspunkt er der også mest ro på havet, som gør det perfekt til snorkling, dykning og fiskeri på et af verdens længste koralrev.

Zimbabwe

Rejser du til Zimbabwe i december til marts, har du de bedste forudsætninger for at opleve landets særlige fugleliv. Dog kan dette tidspunkt være særdeles vådt, hvilket kan gøre det svært at komme omkring i safariområderne. Derimod er perioden fra april til oktober overvejende tør og derfor det bedste tidspunkt for safari. Nætterne kan blive kolde, mens du i sidste del af perioden vil opleve meget høje dagstemperaturer. Besøger du Victoria Falls i april og maj, vil vandfaldene her indeholde mest vand.

Botswana

Botswanas vejr er præget af en våd og en tør periode. Den våde periode falder mellem november og marts, og den tørre periode falder mellem april og oktober. Fra december til februar kan du opleve den næststørste dyremigration i Afrika.

Klimaet differentierer meget i Botswana, men generelt ligger dagstemperaturerne på 25-35 grader. Størstedelen af landet udgøres af Kalahariørkenen, hvor det er overvejende tørt, men i den våde periode vokser der græs, som tiltrækker dyrene. Når tørken træder ind igen, bevæger dyrene sig mod Okavangodeltaet, hvor det er muligt at opleve et rigt dyreliv på tæt hold og se planteædere og rovdyr leve side om side.

Namibia

Namibia er dækket af meget ørken og har et meget tørt klima, som er behageligt at rejse i året rundt. Landet oplever kun lidt regn, den smule, der falder, kommer hovedsageligt i november til marts. I april og maj er landskabet derfor grønt og frodigt efter den fugtige periode, mens det bliver tørrere og tørrere fra juni til oktober, og derfor bliver det også nemmere at spotte vilde dyr.

Sydafrika

I Sydafrika, som primært består af bush, har årstiderne stor betydning for safarirejsendes oplevelse. I den sydafrikanske sommerperiode, der løber fra november til februar, er vejret varmt, landskaberne frodige og mange interessante fuglearter migrerer. Samtidig får mange dyr deres unger i november og december. Vælger du at rejse mellem marts og maj, er vejret mere behageligt, landskaberne er stadige frodige, og antallet af turister er lavere. Også i juni til august er antallet af turister lavt, og samtidig er dyrene meget aktive og dermed nemmere at få øje på, fordi landskabet åbner op, når bladene falder af træerne, og græsset er afsvedet af de mange solskinstimer. I september til oktober bliver vejret varmere, og samtidig er det her sæson for hvalsafari. Dog er klimaet meget forskellige alt efter hvor i Sydafrika, du rejser til. Den nordligt beliggende Kruger National Park byder som regel på varme og sol, mens vejret i Cape Town-regionen er en anelse køligere og ofte med lidt mere vind. 

Vi håber, at dette indlæg gav dig et overblik over de vejrforhold, som har betydning for safarioplevelser i Afrika. Er du stadig i tvivl, så kontakt os på tlf. 56 36 25 45 for mere rådgivning om, hvornår du bør tage afsted i forhold til dine personlige ønsker til rejsen.

Se vores mange safarirejser i Afrika her.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m