Rejse til Maldiverne, hvad kan man lave ?

Maldiverne består af ca. 1200 små øer med små laguner omgivet at koralrev. Mange forbinder ferie på Maldiverne med luksusophold, kridhvide sandstrande og azurblåt vand, og det er også korrekt. Ligeledes findes der en masse aktiviteter du kan foretage dig under dit ophold, og det handler selvfølgelig meget om vand.....

Beach Villas Sun Siyam Olhuveli

Svøm med Djævlerokker på Maldiverne 

Kom tæt på en Manta Ray (på dansk djævlerokke). Djævlerokker kan opleves mange steder på Maldiverne, og der er mulighed for at se dem på forskellige tider af året.   

På den Sydlige Atoll – South Male ligger Resortet Sun Siyam Olhuveli. Under opholdet tilbydes dag eller aftenture ganske gratis, hvor du kan opleve rokkerne ”spise aftensmad” som består af plankton. Her er en unik mulighed for at opleve de interessante dyr på tæt hold. 

Djævlerokke

 

Lidt om monsuner på Maldiverne 

På Maldiverne er der kun to årstider, kaldet monsuner. Den sydvestlige monsun løber cirka fra maj til oktober. Den nordøstlige monsun (nogle kender den som den tørre sæson) er mere sandsynligt mellem december og marts. April og november er overgangsperioder mellem disse to monsuner.

Under den sydvestlige monsun strømmer de fremherskende havstrømme i denne region i Det Indiske Ocean fra vest til øst. Når disse strømme når Maldivernes øhav, opstår en ”opwelling” en proces, hvor rent og næringsrigt dybt vand fortrænges fra mere end 2000 meter havbund ind og gennem små atoller. Da dette vand strømmer gennem atoller fra vest til øst, forbedrer og øger det produktiviteten i fødekæden. Når det når den østlige side af atollerne, er det et ægte suppe-zooplankton. Og ja rigtig gættet djævlerokkerne elsker denne ”suppe” af plankton. Derfor vil de på dette tidspunkt migrere til de østlige sider af atollerne, hvor man kan opleve en stor koncentration af djævlerokker.  Den nordøstlige monsun ændrer strømmenes retning. Nu vil de flyde fra øst til vest, hvilket betyder mindre plankton mod øst, og djævlerokkerne vil søge til de vestlige sider af atollerne, hvor planktonsuppen er.

Så generelt:

Fra maj til oktober er det bedst at spotte djævlerokkerne på de østlige kanter af atollerne. Fra december til marts i den vestlige udkant af atollerne. Selvfølgelig kan monsun-sæsonen forskyde sig lidt fra år til år, og med naturen kan der ikke stilles nogen garanti. Men dette er en god regel at følge. De enkelte dykkeroperatører på resorts og pensionater tilbyder typisk begge typer ture, og tager dig til det rette sted.

Det siges at det bedste sted at se en djævlerokke er Hanifaru Bay i Baa Atoll, det eneste UNESCO Biosphere Reserve på Maldiverne, mellem maj og november altså under den sydvestlige monsun. På visse dage øger månens faser mængden af plankton i bugten. En sådan høj planktonkoncentration tiltrækker hundredvis af "filtrere" i Hanifarг Bay, så vær ikke overrasket over at se op til 200 djævlerokker ledsaget af et dusin hvalhajer.

Addu (Seenu) atollen er den sydligste atol på Maldiverne og formet som et hjerte. Stedet indeholder en enestående dykker destination, og her kan du spotte djævlerokker året rundt.

 

Svøm med Hvalhaj på Maldiverne 

På Hanifaru Bay, en ubeboet ø i Baa Atoll findes en fantastisk mulighed for at opleve Hvalhajen. Dette er for dem som rejser til Maldiverne under den ”våde sæson”. Det vil sige fra maj til september.  Den sydvestlige monsun sikrer en massiv planktonopbygning, som trækker hundredvis af hvalhajer og djævlerokker til. Hvalhajer er mest almindelige at se i den smalle del af Hanifaru-bugten, og er kendt som verdens største ”foderstation” for hvalhajer.

Området blev erklæret havbeskyttet i 2009 med nogle få regler indført. Snorkling til 5 både er tilladt, med en tidsbegrænsning på 45 minutter,  og max 80 besøgende på et givent tidspunkt. Det vil sige at dykning ikke er tilladt og kun begrænset fiskeri og sejlads.

På den sydlige Atol ”South Ari” findes et fantastisk 5-stjernet resort LUX South Ari Atoll. Her sejles ud til Maamigili MPA (cirka 20 minutters sejlads), hvor man kan opleve hvalhajer hele året. Dette er et helt unikt dykker spot.

Dykning og Snorkling på Maldiverne 

Maldiverne er enestående hvad angår udforskning af dyrelivet under havoverfladen. Maldiverne består af sandflader oven på koralrev som vokser på kraterkanterne efter urgamle sunkne vulkaner. Hvilket gør dykning og snorkling nemt tilgængeligt.

Du kan iagttage de smukke koraller, søanemoner, papegøjefisk, napoleonfisk, neon farvede klovnefisk, blæksprutter, havskildpadder i alle regnbuens farver. Maldiverne er hjemsted for mere end 700 forskellige fiskearter.

På mange resorts kan du under dit ophold leje snorkeludstyr og opleve koralfiskene direkte fra stranden. Stik hovedet i vandet og se hvordan livet udfolder sig under havoverfladen.  Typisk er vandet mest klart fra december til marts, i april begynder plankton at blomstre op som tiltrækker de store fisk og de såkaldte ”filtrere" såsom djævlerokker.

Dykning på Maldiverne er blevet mere og mere kendt blandt dykkere. De fleste dyk på Maldiverne er strømdyk,  hvor man lader strømmen bære en hen langs revet. Har du allerede et PADI certifikat kan du med fordel forbedre dine kvalifikationer,  og nybegyndere kan tage dykkercertifikater og få styr på alt det grundlæggende. Typisk kan du også få et prøvedyk. Dykker-instruktørerne er meget dygtige, og har en stor viden om de gode spots. Der er mulighed for dags-dyk, aften-dyk, nat-dyk, vrag-dyk, liveaboard-ophold, hvor du bor på båden. Du kan også snorkle eller dykke med delfiner som gerne vil tjekke ud hvad du er for en.

 rejse til maldiverne skibsvrag

 

 Vandaktiviteter 

 Maldiverne er helt ideelt for alle former for aktiviteter i vandet, der er mulighed for at prøve:  

  • Kajak
  • Paddleboard
  • Parasailing
  • Bananbåd
  • Ture i Katamaran
  • Vindsurfing
  • Vandski
  • Kitesurfing
  • Fisketure

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m