Det afrikanske stammefolk

Skrevet d. 6/2-2019

Mød helt anderledes kulturer i Afrika

Safari, savanne og storslået natur er ofte det, rejser til Afrika forbindes med. Dog er det vigtigt at huske på, at Afrika også byder på nogle fantastiske kulturelle oplevelser, der ofte indebærer et spændende møde med en eller flere af kontinentets mere end 3.000 stammer. Disse folkeslag har deres helt egne kulturelle særtræk, der på flere måder varierer fra hinanden, og i høj grad varierer fra vores levemåde herhjemme. I et historisk perspektiv har Afrikas etniske sammensætning gennemgået store forandringer, og nutidens mange stammer er et resultat af opdelinger, ekspansioner, udslettelser og sammensmeltninger af den ene eller anden årsag. Stammefolket er så specielt og særpræget, at man er nødt til at opleve det, for helt at forstå deres ritualer og dagligdag. Vi vil dog forsøge at give et indblik i stammekulturen her og præsentere et par stykker af de 3.000 stammer.

Det østafrikanske Masai-folk

Masaierne har hjemme i de østafrikanske lande, Tanzania og Kenya, og er kendetegnet som et farverigt hyrdefolk. I vores moderne tid skal alting helst gå så stærkt som muligt, og ord som ”udvikling” og ”innovativ tænkning” er efterhånden dagligdag. Men sådan er det ikke for Masaierne. Deres levevis har stort set ikke ændret sig de sidste mange hundrede år, og deres liv styres af solopgangen og solnedgangen og de skiftende årstider. Sunde kvæg er altafgørende for Masaierne, da mælken bruges til at drikke og gødningen bruges til at pudse og tætne deres hytter. Det forekommer alligevel engang i mellem at et kvæg slagtes, og når det sker, bliver hver eneste del af dyret udnyttet. Hove og knogler bruger Masaierne til pynt, mens skindet bliver benyttet til sko, tøj, sengetæpper og reb – intet går til spilde. Du kan især kende Masaierne på deres tøj, der som regel er i stærke røde og blå nuancer. Kvinderne pryder sig ofte med farverige pandebånd og udsmykkede halsbånd. Det er også kendetegnende, at både mænd og kvinder forlænger deres øreflipper ved at bære tunge øreringe. F.eks. omkring Amboseli i Kenya bor en del Masaier og adskillige af deres små landsbyer tager gerne mod besøgende, så man kan få den unikke mulighed at komme tæt på deres traditionsrige liv.

Masaiernes slægtninge: Samburuerne

Samburu-reservatet ligger nord for Kenyas højland, og det er i dette område, at det farverige lokale folk, samburuerne, holder til. Samburuerne er slætninge til Masaierne mod syd, og de deler både sprog og livsstil med denne stamme. De var ét folk, da de i sin tid ankom til Kenya, men som det er kendetegnende for Afrikas mange stammer, delte Masaierne og Samburuerne sig op. Samburuerne er ligesom Masaierne et nomadisk folkefærd med en tradition for at holde kvæg og geder. De bærer også gerne en rød klædedragt, men mændene i stammen har bar overkrop.

Hadzabe-stammen i Tanzania

Hadzabe-stammen består af ca. 1.000 stammefolk som bor i huler nær Eyasi-søen tæt på Ngorongoro-krateret og Serengeti i Tanzania. Også her står tiden næsten stille, hvad udvikling angår. De jager stadig med bue og pil. Buen og pilen laver de selv af sener fra giraffer, og ørkenrosens gift gør pilen dræbende. Hvis du besøger Hadzabe-folket vil du opleve, hvilke udfordringer det bringer med sig at skulle overleve i den til tider barske natur. Hadzabe-stammen er tæt forbundet med Datoga-folkets smede, hvor handel med pilespidser og smykker på gammeldags facon er i højsædet. Du kan sågar gøre en god handel med en af de lokale, som selv har skabt smykkerne.

Zuluerne fra Sydafrika

Det største folkeslag i Sydafrika er Zuluerne. Den etniske gruppe består af ca. 11 millioner mennesker, der hovedsageligt bor i den sydafrikanske provins, KwaZulu-Natal. Du kan kende Zuluerne på deres udsmykning af perler i alverdens farver og deres smukke udskårne ting og kurve. Det traditionelle tøj, som de ellers også er så kendte for, bærer de faktisk kun ved særlige livsbegivenheder. Zulu er et bantusprog af sproggruppen nguni, og det betragtes som et af de officielle sprog i Sydafrika. Lydsystemet i sproget omfatter clicks, som er lånt fra de tilgrænsende khoisansprog. Dog indeholder Zulu også mange låneord fra bl.a. engelsk. Det er en ganske særlig oplevelse af komme tæt på Zuluerne, og du vil blive mødt af en hel anden hverdag, end den du kender.

 

Er du klar til at lade dig trække flere hundrede år tilbage i tiden og opleve en eller flere af Afrikas mange farverige stammekulturer? Få udvidet din horisont ud over alle tænkelige grænser og dyk ned i noget af det bedste, Afrika har at byde på. Se mere i vores store udvalg af rejser, hvor dine drømme kan blive til minder for livet.

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m