Safariordbog

Skrevet d. 10/8-2018

Safariens udtryk og gloser

Mange drømmer om at rejse til et af Afrikas naturskønne og dyrerige lande, men hvis man ikke er helt inde i safariverdenen, kan det være temmelig svært at finde rundt i, hvad en safarirejse rent faktisk indebærer. For hvad er en bushwalk egentlig, hvor møder du Masai-folket og hvem er The Big Five? Her får du din helt egen safariordbog, så du forinden rejsen ved, hvad du kan glæde dig til, og under rejsen er helt med på safariguidens slang.

 

Ballonsafari dækker over en tur hen over savannen i varmluftsballon. Efterhånden tilbyder flere af destinationerne i Afrika en ballonsafari, men Kenya må siges at være ballonsafariens oprindelsesland.

Bush er en bred betegnelse for naturområder, hvor der ofte findes krat og skov.

Bushwalk er en safari til fods, hvor man kommer helt tæt på naturen. Her vil der være en guide med, som undervejs fortæller om dyrelivet og naturen og andre små historier fra lokalområdet.

Diurnal-dyr er de dyr, som er aktive i dagtimerne.

Endemisk dyreliv betyder at dyrelivet er helt unikt for området, og altså kun kan findes netop dér. Næsten 80 % af dyrelivet på Madagaskar er endemisk, så her vil du få masser af specielle oplevelser. 

Fotosafari er en safari, hvor det er rig mulighed for at tage masser af billeder af naturen og dyrene – selvom du på langt de fleste safarier selvfølgelig får tid til at fotografere. Det er en god idé at sætte sig ind i, hvilket fotoudstyr man har behov for inden safarirejsen.

Game drive dækker over safari i bil, hvor du får mulighed for at opleve dyrelivet helt tæt på. Der køres i sikre biler med en chauffør og guide, som undervejs vil sørge for at skabe sikkerhed og give nyttig information.

Game reserve refererer til et beskyttet naturområde med vilde dyr. Reglerne for et game reserve er ikke nær så begrænsede som i nationalparker, og derfor kan de lokale bruge jorden til beboelse – det vil man få at se, hvis man besøger Masai-folket i Ngorongoro-reservatet i Tanzania.

 

Lodge er en indkvarteringstype primært brugt af safarirejsende, og er typisk placeret enten i eller nær nationalparker og game reserves.

Masai-folket dækker over stammefolket, der bor i Kenya og Tanzania. Iført den traditionelle rødklædte dragt, sørger masai-folket for at bevare deres mangeårige livsførelse – de lever af deres kvæg og bor i små, runde hytter. Et møde med masai-folket er på en og samme tid en kæmpe kultur- og naturoplevelse.

Nationalpark er et af staten beskyttet naturområde, hvor der sørges for at natur, dyr og planter bevares.

Night drive dækker over en safari efter solen er gået ned. Selvom det kan lyde lidt trist, at man så ikke har lige så god sigtbarhed, er det langt fra tilfældet! Mange af savannens dyr er aktive om natten, så der vil være masser af spændende oplevelser på et night drive.

Nocturnal beskriver netop de dyr, som man vil kunne se på et night drive – nemlig dyr, der er aktive om natten.

Ranger er den person, der sørger for sikkerheden i de beskyttede parker.

Reservat adskiller sig en lille smule fra nationalparken. Forskellen på reservat og nationalpark er, at reservatet administreres af de regionale myndigheder, mens nationalparken hører under de nationale. Eksempelvis er Masai Mara i Kenya et reservat.

Safari – vi nævner safari i flæng, men hvad er historien egentlig bag ordet? ”Safari” betyder ganske enkelt ”at rejse” på Swahili, som er et afrikansk sprog.

 

Savanne dækker over en tropisk vegetationstype med spredte træer og buske. Træerne er ofte af slægten akacie.

The big five er på manges bucket-liste, og betegner elefanten, bøflen, leoparden, næsehornet og løven. I tidernes morgen blev The Big Five anvendt som en jagtbetegnelse for de fem dyr, der var sværest og ikke mindst farligst at skyde. I dag vælger de fleste safarirejsende dog kun at skyde dem gennem kameralinsen.

The Great Migration er de 1,5 millioner gnuer og den kvarte million zebraers årlige vandring, hvor dyrene konstant søger efter de bedste græsgange. Migrationen deles i det nordlige Serengeti i Tanzania med Masai Mara i Kenya. En enestående oplevelse, der kan give vilde billeder!

The little five beskriver ”mini-udgaverne” af The Big Five – eller de fem stores navne indgår i hvert fald som en del af deres navn: elefantspidsmusen, næsehornsbillen, bøffelvæveren, myreløven og leopardskildpadden. The little five er ikke i nærheden af at være ligeså populære som de fem store, men er en god påmindelse om, at man skal nyde ethvert af Afrikas dyr.

 

Nyhedsbrev

Få vores Diamant-bog som PDF (værdi 198,- kr)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv blandt de første til at få rejsetilbud direkte i indbakken

  • Tilbud på safarirejser
  • Afbudsrejser
  • Vores Diamant-bog som PDF
  • Safari-historier, video, konkurrencer m.m